Rafał A. Ziemkiewicz

Ur.: 13 września 1964 , Piaseczno
zdjęcie

Ukończył polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Jest żonaty. Niegdyś redaktor naczelny "Fenixa", dzisiaj wolny strzelec. Pisarz, krytyk, komentator ekonomiczny i polityczny, dziennikarz. Jako publicysta związany jest "Gazetą Polską", "Newsweek Polska", "Najwyższym Czasem" i "Rzeczpospolitą". Debiutował w 1982 roku opowiadaniem Z palcem na spuście. Autor wielu opowiadań i powieści o tematyce fantastyczno-socjologicznej, mocno osadzonych w realiach współczesnej Polski. Trzykrotnie otrzymał Nagrodę im. Janusza A. Zajdla, za powieści: Pieprzony los kataryniarza (1995) i Walc stulecia (1998), oraz za opowiadanie Śpiąca królewna (1996).

Bibliografia:

Książki:

"Władca szczurów" Alfa 1987
"Skarby stolinów" KAW 1990, wznowienie: Ancher 1993
"Zero złudzeń" Białowieża 1991
"Wybrańcy Bogów" Przedświt 1991, wznowienie: SuperNOWA 2000
"Zero zdziwień" (felietony polityczne) Nepo 1995
"Pieprzony los Kataryniarza" Nowa 1995
"Czerwone dywany, odmierzony krok" Nowa 1996
"Walc Stulecia" Nowa 1998

Opowiadania w prasie i antologiach:

"Z palcem na spuście" "Odgłosy" 16/1982
"Łąka" "Odgłosy" ?/1982
"Sonda" (pod pseudonimem Andrzej Habdank) "Odgłosy" 29/1982
"Głosy z oddali" "Odgłosy" 31/1982
"Prezydent" "Odgłosy" 10 - 13/1983
"Cortex cerebri" "Młody Technik" 9/1982
"Oprawcy" "Fantom - Trust fanzine" SFAN 1982
"Łąka" [w:] "Sposób na wszechświat" ŚKF - PSMF 1982
"Pilot" "Młody Technik" 2/1983
"Głosy z oddali" "Młody Technik" 5/1983
"Cortex cerebri" "Odgłosy" ?/1984
"Pilot" "Odgłosy" ?/1984
"Jedenaście piszczałek", Sobowtór", "IQ" "Fantastyka" 9/1984
"Strach" "Młody Technik" 11/1984
"Człowiek w pociągu" "Problemy" 11/1984
"Historia" "Feniks" nr 2/3.
"Historia" "Młody Technik" 2-3/1985
"Pieśń koronacyjna" "Feniks" nr. 4
"Ciśnienie" "Fantastyka" 6/1985
"Władca szczurów" "Feniks" nr. 7
"Hellas - III" "Fantastyka" 11/1987
"Ciśnienie" [w:] "Bliskie spotkania II" Iskry 1987
"Pieśń koronacyjna", "Trzy sekundy" [w:] "Almanach literacki Iskier t. 4" Iskry 1986
"Historia" [w:] "Rok 1984" Almapress 1987
"Jawnogrzesznica" "Fenix" 3/1990
"Mięso kobiet" "Fantastyka 6/1990
"Szosa na Zaleszczyki" [w:] "Wizje alternatywne" Arax 1990
"Jawnogrzesznica" [w:] "Jawnogrzesznica" Przedświt 1991
"Źródło bez wody" [w:] "Czarna msza" Rebis 1992
"Pajęczyna" [w:] "Voyager" nr 4
"Pięknie jest w dolinie" "Fantastyka" 9/1993
"Godzina przed świtem" "Fenix" 9/1995
"Tańczący Mnich" [w:] "Wizje alternatywne 2" Zysk i s-ka 1996
"Dobra Wróżka" "Magazyn Literacki" 2-3 1998
"Żywa gotówka" "Fantastyka" 9/1998

Przekłady:

"Louka" Zapisnik 13/1985, czeski
"A Bazis" Galaktika 11/1987, węgierski
"A patkanyok ura" Galaktika 5/1988, węgierski
"Istorija" Kaukas 1/92, litewski
"Poklady stolinu" Nova Vlna Fantis, Praha 1993, czeski
"A feslett n?" Galaktika 3/1993, węgierski
"Nevestka" Ikarie 2/1994, czeski
"Żenske maso" Ikarie 10/1996, czeski
"U nas dom  je n dherni Ikarie 11/1997, czeski
"Źerven? koberce, odmireně krok" AF 167, Brno 1997, czeski

bibliografia za: ziemkiewicz.fantastyka.art.pl


Bibliografia:



blog comments powered by Disqus