Fitoestrogeny

okładka
www.gildia.pl
Fitoestrogeny.
Dostępność: 1-2 dni robocze
Cena: 39,00 zł
dodaj do koszyka
Autor: Bernd Kleine-Gunk
Tłumaczenie: Maria T. Kaczorowska

Fitoestrogeny należą do najciekawszych nowych odkryć na polu roślinnych substancji aktywnych. Opisano to już w ponad 300 artykułach naukowych, opublikowanych w fachowych czasopismach medycznych.

Dieta bogata w hormony roślinne stanowi dla milionów Azjatów podstawę życia. Kuchnia japońska opiera się w dużej mierze na soi, a właśnie ta roślina ma największe stężenie fitoestrogenów.

Azjatki znacznie rzadziej niż Europejki i Amerykanki cierpią z powodu dolegliwości typowych dla okresu przekwitania. Uderzenia gorąca, będące klasycznym objawem klimakterium na Zachodzie, są w Japonii tak rzadkie, że nie ma tam nawet na nie odpowiedniego określenia!

Zapobiegają też - tak samo, jak przy stosowaniu klasycznej hormonalnej terapii zastępczej - występowaniu chorób wywołanych niedoborem hormonów. Należą do nich przede wszystkim osteoporoza i miażdżyca.

Mężczyźni też odnoszą korzyści z tej specjalnie skomponowanej diety. W Japonii rzadko występuje rak prostaty (najczęstszy nowotwór złośliwy u mężczyzn). Fitoestrogeny działają na prostatę jak bloker hormonów i skutecznie chronią przed tym nowotworem.

Wiele informacji na temat zbawiennej mocy estrogenów roślinnych oraz cały rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w którym umieszczono wiele propozycji na różnorodne dania, znajdą Państwo w nowej publikacji Wydawnictwa Lekarskiego PZWL Fitoestrogeny. Łagodny suplement na okres przekwitania.

Klasyczne dania azjatyckie są tu fantazyjnie łączone z europejskimi produktami spożywczymi. Dzięki lekturze książki Czytelnik może poznać nie tylko tajniki wschodniej kuchni, lecz także elementy tamtejszej kultury.

Żadne zasady nie regulują tego, czy w rekomendacji książki może znaleźć się przepis na pyszne danie. Prawdziwy smakosz z pewnością jednak ucieszy się z takowego, gdyż da mu to próbkę tego, z czym może spotkać się dzięki lekturze polecanej przez nas książki. Oto przepis na chrupiący przysmak mięsny:

UDKA Z KURCZAKA PO CHIŃSKU

(2 porcje)

  • 4 udka z kurczaka
  • sól
  • papryka mielona słodka
  • 1 pokrojona w drobną kostkę cebula
  • 2 podobnie pokrojone ząbki czosnku
  • 50 g tofu pokrojonego w cienkie paski
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka gęstej tłustej śmietany (20-30%)
  • 1 łyżka miodu
  • sos sojowy
  • pieprz Cayenne
  • 10 g prażonych orzechów ziemnych

Przygotowanie

Udka kurczaka naciąć w kilku miejscach. Natrzeć solą i papryką i odstawić na ok. 10 minut.

Olej rozgrzać na patelni, usmażyć na nim udka na złotobrązowy kolor i zdjąć z patelni. Paski tofu podsmażyć na chrupiąco i wyjąć z patelni.

Wrzucić na patelnię cebulę i czosnek, zeszklić. Na patelni ułożyć ponownie udka i tofu razem z papryczką chili.

Dodać wino, ocet i śmietanę, wymieszać. Dusić na małym ogniu 20 minut.

Udka kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Usunąć chili. Do wywaru na dnie patelni dodać miód, odparować na mocnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami.

Udka polać sosem i posypać prażonymi orzechami ziemnymi.

Odpowiednim dodatkiem do dania jest ziarnisty ryż naturalny.

Substancje odżywcze:

Zawartość w 1 porcji: 325 kcal, 10 mg fitoestrogenów

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Miejsce wydania: Warszawa
Wydanie polskie: 1/2010
Tytuł oryginalny: Phyto-Östrogene: Die sanfte Alternative während der Wechseljahre
Liczba stron: 120
Format: 145x215 mm
Oprawa: miękka
ISBN-13: 9788320040371
Wydanie: I
Cena z okładki: 29,00 zł


blog comments powered by Disqus