Gordon R. Dickson

Ur.: 1 listopada 1923 , Edmonton
Zm.: 31 stycznia 2001
zdjęcie

Gordon Rupert Dickson był kanadyjskim pisarzem science-fiction. Większość swojego życia spędził w Minneapolis w Minnesocie.

W wieku 13 lat (w 1936 lub 1937) wyemigrował do Stanów Zjednoczonych, gdzie w latach 1943 do 1946 służył w armii. Ukończył Uniwersytet Stanowy Minnesoty. Pierwszą powieść wydał w 1956.

Bibliografia:

  • Seria Childe (Childe Circle)

o 1960 Dorsaj! (Dorsaj!)
o 1962 Nekromanta (Necromancer)
o 1971 Taktyka Błędu (Tactics of Mistake)
o 1988 Gildia Orędowników (The Chantry Guild)
o 1991 Młody Bleys (Young Bleys)
o 1994 Inny (Other)
o 1997 Encyklopedia Ostateczna (The Final Encyclopedia)
o Zaginiony Dorsaj! (Lost Dorsai)
o Żołnierzu, Nie Pytaj (Soldier, Ask Not)

  • Seria Smok i Jerzy (Dragon Knight)

o 1976 Smok i Jerzy (The Dragon and the George)
o 1986 Święty smok i Jerzy (The last dream)
o 1990 Smoczy Rycerz (The Dragon Knight)
o 1992 Smok na granicy (The Dragon at the border)
o 1992 Smok na wojnie (The Dragon at the war)
o 1994 Smok, Earl i Troll (The Dragon, the Earl, and the Troll)
o 1996 Smok i Dżinn (The Dragon and the Djinni)
o 1997 Smok i Sękaty Król (The Dragon and the Gnarly King)
o 2000 Smok i piękne dziewcze z Kentu (The Dragon and the fair maid of Kent)
o Smok w Lioness (The Dragon in Lyonesse)

Nagrody:

  • Nagroda Hugo

o 1965 Żołnierzu, Nie Pytaj (Soldier, Ask Not)
o 1981 Zaginiony Dorsaj! (Lost Dorsai)
o 1981 (The Cloak and the Staff)

  • Nagroda Nebula

o 1966 (Call Him Lord)

Biografia za: http://pl.wikipedia.org




blog comments powered by Disqus