Dzieje wrocławskiej gastronomii

okładka
Autor: Grzegorz Sobel

Dzieje wrocławskiej gastronomii to historia miasta opowiedziana od strony stołu. A trzeba przyznać, stół ten był suto zastawiony.
Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejszych form kontaktów towarzyskich. Spotykali się więc wrocławianie oraz goszczący w grodzie nad Odrą podróżni w karczmach i restauracjach, winiarniach i piwiarniach, małych knajpkach i gustownych kawiarniach. Podczas smakowania nowych trunków zawierali znajomości; próbując nieznanych jeszcze specjałów, słuchali grających na żywo muzyków.
Ksiązka to także przypomnienie czołowych postaci tej branży, historii znanych i nieznanych lokali, tradycji i obyczajowości stołu, a także kształtowania się oferty kulinarnej. Oferty, którą czytelnicy sami będą mogli wypróbować dzięki opisom najsmaczniejszych specjałów. Pozostaje zatem czytać i - palce lizać!

Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
Wydanie polskie: 7/2012
Liczba stron: 416
Format: 220x160 mm
Oprawa: twarda
ISBN-13: 9788324590988
Wydanie: I
Cena z okładki: 39,90 zł


blog comments powered by Disqus