"Jeść" znaczy "spotykać się"

Autor: Rafał Pawłowski
18 października 2007

Tradycje kulinarne Japonii autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to pierwsza na polskim rynku pozycja poświęcona zwyczajom żywieniowym Kraju Kwitnącej Wiśni. Ci, którzy sięgną po tę książkę w poszukiwaniu pomysłów na egzotyczne potrawy będą z pewnością rozczarowani, dla pozostałych pozycja ta może stanowić zachętę do innego, bardziej świadomego spojrzenia na kuchnię i jej miejsce w codziennym życiu.

Tradycje... to literacka wyprawa nie tylko w świat smaków i zapachów, ale także, a może przede wszystkim okazja do przyjrzenia się procesom, które przez setki lat budowały znaczną część społecznych relacji. W książce, poza syntetycznym ujęciem kuchni japońskiej, znajdziemy więc wyjaśnienie takich zagadnień jak „kultura żywieniowa” czy też „zasady etykiety związanej ze spożywaniem posiłków”. Ponad to będziemy mieli okazję prześledzić ewolucję kulinarną jaka miała miejsce na przestrzeni poszczególnych epok historycznych wyspy. Miłośnicy sushi odkryją zapewne ze zdziwieniem, iż potrawa ta nie jest pomysłem czysto japońskim. Powodów do zadowolenia nie będą mieć tylko miłośnicy herbaty. Napar ten autorka potraktowała bowiem mocno „po macoszemu” – nie poświęcając zbyt wiele uwagi zarówno samej herbacie jak i ceremoniom z nią związanym.

Całość napisana jest w lekkim, reportażowym stylu, którego główny mankament stanowią liczne dygresje autorki. Miejscami zbyt swobodne odbieganie od tematu rozdziału i przeskakiwanie od przeszłości do współczesności to najpoważniejszy zarzut jaki można postawić tejże pozycji. Pozostałe kwestie, które stanowić mogą dyskomfort dla czytającego, to kwestie czysto edytorskie – brak podpisów umieszczonych bezpośrednio pod ilustrującymi tekst zdjęciami zmusza do zaglądania co rusz na koniec książki. Wśród licznych materiałów dodatkowych (zasady wymowy japońskiej, terminy z zakresu kultury żywieniowej w zapisie japońskim, okresy historyczne Japonii, bibliografia, indeks) zabrakło też niestety słowniczka, który, jako forma pewnego podsumowania, porządkowałby najważniejsze terminy z japońskiej kuchni.

Mimo tych mankamentów Tradycje kulinarne Japonii to pozycja niezwykle interesująca nie tylko dla tych, którzy chcą wzbogacać swoją wiedzę o Azji. Silnym punktem tej książki jest podjęcie próby opisania zjawiska „kultury żywieniowej” i przybliżenia go Polakom, z których większość, podobnie jak i inne społeczeństwa zachodnie, zapomniała, iż różnica między „odżywiać się” a „jeść” nie kończy się liczeniu kalorii i bilansowaniu białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin.

Tradycje kulinarne Japonii

Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo: Hanami
Miejsce wydania: Warszawa
Wydanie polskie: 11/2006
Rok wydania oryginału: 2006
Liczba stron: 176
Format: 125x195 mm
Oprawa: miękka
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN: 8360740003
Wydanie: I
Cena z okładki: 29,90 zł


blog comments powered by Disqus