Recenzja książki "Tradycyjne przepisy kuchni polskiej"

Autor: Aleksander Krukowski
Korekta: Bool
9 kwietnia 2012

Książka kucharska to gatunek literatury użytkowej, który w XXI wieku podjąć musi nie lada wyzwanie. W dobie wszechogarniającej digitalizacji, również książki kucharskie, jako zbiory przepisów, weszły do sieci i dobrze się w niej mają. Dziesiątki dużych portali kulinarnych, setki, jeśli nie tysiące, drobnych stron amatorów gotowania, którzy chętnie dzielą się z wszystkimi zainteresowanymi swoją kuchenną praktyką. W tym świecie książka kulinarna musi się odnaleźć, zaproponować unikalną funkcjonalność. Lub przepaść.

Główną strategią wydawnictw chcących jeszcze publikować tego typu pozycje jest dziś tworzenie zbiorów dedykowanych, które przy małej objętości posiadają również niską, zachęcającą cenę. Możemy więc z łatwością nabyć (zmyślane) tytuły typu "50 dań z grzybów", "Przepisy kuchni azjatyckiej" i tym podobne. Każdy z nich kosztuje niewiele, ale skompletowanie zadowalającego zbioru, pozwalającego na różnorodne gotowanie, wymaga i cierpliwości, i odpowiednio wysokiego budżetu.

Alternatywą wydaje się propozycja wydawnictwa Prószyński i S-ka, "Tradycyjne przepisy kuchni polskiej". To dość gruby (niemal 500 stron) zbiór mieszczący 450 przepisów. W tytule sugeruje kuchnię polską, i to tradycyjną, ale nie do końca się w ten zakres wpisuje, proponując czytelnikom np. przepis na lazanię. Tradycyjność przepisów polega jednak na braku szczególnych udziwnień i popularnych w nowoczesnych przepisach kontrastowych zestawień (mięs i owoców, warzyw i orzechów itp.). W zamian za to dostajemy solidny zbiór potraw znanych i sprawdzonych, z którymi w większości zapewne spotkaliśmy się kiedyś i do których możemy samodzielnie wrócić.

"Tradycyjne przepisy kuchni polskiej" posiadają przejrzysty układ tematyczny, grupując przepisy w kategorie: przekąski, zupy, kociołki, mięso, ryby, warzywa itd. Każda część poprzedzona jest krótkim wstępem zawierającym cenne wskazówki dotyczące sposobów przygotowywania, przechowywania czy samego wyboru poszczególnych składników. Przy okazji poszczególnych recept autorzy również podpowiadają nam rozmaite rozwiązania ułatwiające gotowanie.

Dużym plusem książki są bardzo przejrzyste jednostki miary. Do szału doprowadzić mogą porcje typu "100 gramów mąki"! W "Tradycyjnych przepisach kuchni polskiej" takich dziwnych pomysłów nie ma. Wszystko, co da się zmierzyć za pomocą szklanek czy łyżek, w takich miarach właśnie jest podawane. Oprócz tego każdy przepis zawiera informację o ilości porcji oraz wyliczenia kaloryczne i dietetyczne każdej z nich. Przy czym autorzy nie są specjalnie zorientowani na dietetykę czy odchudzanie. Kuchnia tu proponowana jest tłusta i zwykle niezbyt zdrowa.

Wydaje mi się, że "Tradycyjne przepisy kuchni polskiej" to pozycja przemyślana i wydana na tyle dobrze, że wciąż może stanowić konkurencję dla portali kulinarnych. Nie posiada tak sprawnej nawigacji czy możliwości wyszukiwania potraw na podstawie dowolnego składnika, nadrabia to jednak inspirującym charakterem – nie musimy wiedzieć, czego szukamy, by natknąć się na ciekawe przepisy. Do tego oczywiście forma opisów jest ujednolicona, a one same – dokładne, czego nie możemy się spodziewać po sieciowych stronach otwartych dla wszystkich. Jeśli więc stawiacie swoje pierwsze (a nawet drugie) kroki w kulinarnych bojach, ta pozycja w rynsztunku ułatwi wam sprawę.

Tradycyjne przepisy kuchni polskiej

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Wydanie polskie: 2/2012
Liczba stron: 496
Format: 165 x 233 mm
Oprawa: twarda
ISBN-13: 9788378390480
Cena z okładki: 36,90 zł


blog comments powered by Disqus